Dobrovoľníci sú dnes potrební viac, než kedykoľvek predtým. Podporuje ich LeasePlan

Akútna potreba práce odhodlaných dobrovoľníkov je v súčasnosti vidieť naprieč celým Slovenskom. Boli to práve dobrovoľníci, ktorí okamžite zareagovali a zachraňovali situáciu na východnej hranici. Jednotlivci i organizácie tak robia aj vďaka súkromným firmám, ktoré im poskytujú materiálnu a finančnú podporu. „My dobrovoľníctvo nechápeme ako povinnosť, ale ako samozrejmosť. Aj preto boli naše dodávky s humanitárnou pomocou ako jedny z prvých na ukrajinských hraniciach,“ informoval Matej Jurčo, obchodný riaditeľ spoločnosti LeasePlan. 

Pomôcť ukrajinským odídencom, prevažne matkám s deťmi utekajúcimi pred vojnou, chcel aj Slovenský Červený kríž v meste Liptovský Mikuláš. No dodávka, ktorú nevyhnutne potrebovali na prepravu potrebného tovaru, im vypovedala službu. „Vo februári počas mrazov nám nechcela naštartovať a odvtedy nefunguje. Kolegovia sa ju pokúšali opraviť, ale je to nemožné,“ vysvetlila Marika Kubíková, riaditeľka SČK - územný spolok LIPTOV. Napokon však k hraniciam mohol už v krátkom čase smerovať krízový tím. „Neváhali sme ani chvíľu a poskytli sme praktický 8-miestny Ford Tourneo, ktorý okrem dobrovoľníkov odvezie aj materiálne zabezpečenie. V týchto chvíľach je pani Kubíková s celým tímom vo Vyšnom Nemeckom a priamo v centre zabezpečuje nevyhnutnú pomoc,“ upresnil Jurčo z lízingovej spoločnosti. 

Ako dodal, Liptovský Mikuláš nie je jediné miesto, kde ich vozidlá pomáhajú. „S podporou Slovenského Červeného kríža sme pokračovali aj v ďalších mestách, kde teraz využívajú na prepravu tovaru a dobrovoľníkov naše komplexné služby mobility.“ Celkovo spoločnosť poskytla 4 vozidlá pre organizácie SČK po celom Slovensku.  

LeasePlan Slovakia je zároveň dlhodobo partnerom ocenenie Dobrovoľník roka. Pomoc osamelým seniorom, hendikepovaným ľuďom, práca s vylúčenými komunitami, podpora zdravotníkov počas krízového obdobia, či snaha o ochranu životov tých najzraniteľnejších pred šíriacim sa koronavírusom. To sú len niektoré z činností až 315 dobrovoľníkov a projektov, ktorí boli tento rok nominovaní na unikátne ocenenie. Víťazov ceny Srdce na dlani udeľovanej v siedmich kategóriách ohlásili v utorok 5. apríla počas slávnostného galavečera.

„Sme hrdí, že sme mohli byť opäť súčasťou tohto výnimočného projektu. Opäť sa ukazuje, že v týchto ťažkých časoch sa úprimná a nezištná pomoc stáva tou najcennejšou službou pre ľudí v núdzi,“ povedal Matej Jurčo, ktorý odovzdával ocenenie Srdce na dlani v kategórii dobrovoľnícky projekt, laureátom sa stala Vianočná pošta seniorom.

Podujatie Dobrovoľník roka – odovzdávanie ocenenia Srdce na dlani organizuje Národné dobrovoľnícke centrum – CARDO pod záštitou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka.

„Na pleciach dobrovoľníkov často stojí všeobecné dobro celej spoločnosti. Svoju prácu vnímajú ako poslanie, a preto je pre nich odmenou pocit, že niekomu pomohli. Som však presvedčená, že okrem tohto pocitu si zaslúžia aj odmenu v podobe uznania od nás všetkých. Som rada, že toto presvedčenie s nami zdieľa aj spoločnosť LeasePlan, ktorá je našim stabilným partnerom a spoločne zviditeľňujeme činy, ktoré si to zaslúžia," uviedla Zuzana Vinklerová, výkonná riaditeľka slovenského Národného dobrovoľníckeho centra – CARDO.

Spoločnosť LeasePlan Slovakia tento rok podporila aj občianske združenie Brána do života, ktoré poskytlo útočisko ukrajinským ženám a deťom. Aktuálne je v krízovom centre ubytovaných približne 18 ľudí z Ukrajiny. Združeniu spoločnosť venovala aj 2% svojich daní.