Užite si zimu aj za volantom: 9 rád pre bezpečnú jazdu

Sneh, mokro, veterné počasie, skoré stmievanie a namrznuté cesty. To všetko prináša vodičom počas zimy kopec nepríjemností. Venujte svojmu autu dôkladnú zimnú údržbu a prispôsobte vašu jazdu poveternostným podmienkam. Aké overené tipy, vďaka ktorým si zimnú jazdu naozaj užijete bez starostí, odporúča známy motoristický novinár Alexander Štefuca?


1. Pneumatiky sú základ: Ak ešte nemáte na aute vymenené zimné pneumatiky, objednajte sa na prezutie čo najskôr. Akonáhle klesne teplota vzduchu pod 7 stupňov Celzia a trvá to niekoľko dní za sebou, je veľmi dôležité jazdiť už výhradne na zimných gumách, ktoré lepšie držia na ceste. Pravidelne tiež kontrolujte, či nemáte zjazdený dezén. „Slovenskými zákonmi dovolená hĺbka dezénu zimnej pneumatiky 3 mm je nedostatočná, preto ak sa priblížite k hodnote 4 mm, neváhajte zimné plášte vymeniť,“ radí Alexander Štefuca. 

2. Kvapaliny po rysku: Kontrolovať hladinu kvapalín vo vozidle by ste mali pravidelne počas celého roka. Zmena ročných období je ideálna príležitosť uistiť sa, či sú „všade po rysku“. V zime pamätajte najmä na: olej, nemrznúcu zmes a náplň do ostrekovačov. Nemrznúca zmes, ktorá je súčasťou chladiacej kvapaliny, pomáha motoru udržať si konštantnú teplotu aj v extrémnych mrazoch a zabraňuje korózii. Alexander Štefuca ďalej upozorňuje: „Náplň do ostrekovačov zavčasu doplňte alebo vymeňte za kvapalinu, ktorá bude s veľkou rezervou zodpovedať nie denným, ale nočným teplotám. Uspokojivý pohľad na teplomer, ktorý ukazuje 2 stupne predpoludním vás môže veľmi pomýliť a rannú jazdu skomplikovať.“

3. Svetlá: Skoré a náhle stmievanie vás môže niekedy nepríjemne prekvapiť. Vyberiete sa na nákup ešte za denného svetla, no keď s taškami sadáte do auta, je tma ako v noci. Uistite sa, že všetky vaše svetlá spoľahlivo fungujú. Otestujte predné, zadné, brzdové, ale aj - najmä v zime často užitočné - hmlové svetlá. „Tie však používajte s rozumom – ak vidíte štandardné koncové svetlá auta pred vami, je zbytočne vodičom za vami vypaľovať do sietnice červené bodky. Keď sa však začne metelica alebo hmla, neváhajte zadné hmlové svetlá použiť,“ dodáva motoristický novinár.

 

Náš tip: Brzdové svetlá otestujte s pomocníkom, ktorý bude stáť za autom a skontroluje, či fungujú. Ak nemáte nikoho poruke, zaparkujte napríklad pred skleneným výkladom predajne a či svetlá svietia si overte v odraze skla.


4. Čelné sklo: Teplota pod nulou a zamrznuté čelné sklo je nočná mora každého vodiča, ktorý sa ráno ponáhľa do práce alebo s deťmi do školy. Naplánujte si odchod s časovou rezervou, aby ste stihli okná odmraziť. Používajte na to výhradne škrabku na sklo a nezabudnite oškrabať a rozmraziť (fúkaním teplého vzduchu z motora, prípadne elektronickým vyhrievaním skiel) aj bočné a zadné okná a tiež spätné zrkadlá. V žiadnom prípade nepoužívajte na rozmrazenie okien horúcu alebo vriacu vodu. Extrémna zmena teploty by mohla sklo poškodiť, alebo by mohlo dokonca prasknúť. Ako ďalej radí Alexander Štefuca: „Zato špeciálne prípravky na rozmrazovanie okien môžu celý proces výrazne urýchliť. Vždy to však chce viac času, ako sadnúť v lete do auta a vyraziť.“ 

5. Skontrolujte autobatériu: Pri nízkych teplotách sa oveľa viac namáha aj akumulátor, na ktorom sa hneď prejaví, že auto štartuje už niekoľko dlhých rokov, prípadne že sa nám podarilo párkrát vybiť ho takmer úplne zabudnutými svetlami. Toto všetko nám s radosťou spočíta pri prvej ozaj mrazivej noci. „Predbehnite ho včasnou diagnostikou v servise, kde vám otvorene povedia, v akom je stave a či už nie je zrelý na recykláciu. Ak máte auto odstavené dlhšie a povedzme veľkú časť jesene a zimy nejazdíte, je dobré mať auto napojené na inteligentnú nabíjačku, ktorá udržiava akumulátor v dobrej kondícii a po odpojení auto s radosťou naskočí,“ odporúča Štefuca. Ak túto možnosť nemáte, bude potrebné akumulátor pred jazdou (po dlhšej pauze) nabiť. 

6. Klimatizácia v zime? Áno: Prekvapujúcim odporúčaním je dať si v zime skontrolovať klimatizáciu. „Áno, v zime, pretože klimatizačnú jednotku účinne využívame na sušenie vzduchu, ktorý tak rýchlejšie dokáže odhmliť sklá,“ prezrádza svoj tip ikona slovenského motorizmu Alexander Štefuca. „Takže odporúčam ju dať skontrolovať, lebo hoci sa v zime asi nebudeme chcieť schladiť, ale aby nám nebolo neprimerane horúco, keď v mokrých veciach po sánkovačke neuvidíme cez zahmlené čelné sklo.“

7. Ako jazdiť bezpečne: Zima nám na cesty prináša silnú štvorku, na ktorú sa musíme pripraviť - dážď, mráz, hmlu a sneh. Každý z týchto prejavov počasia si vyžaduje špeciálny spôsob jazdy. Vo všeobecnosti však platí, že by ste mali dodržiavať väčší odstup od vozidiel pred vami, ako ste boli zvyknutí v lete. Na mokrej alebo namrznutej ceste totiž musíte počítať s dlhšou brzdnou dráhou. Ak je nasnežené alebo je vozovka pokrytá vrstvou ľadu stláčajte pedál s plynom citlivo. Zrýchľujte opatrne a nejazdite príliš rýchlo.

8. Buďte pripravení pre prípad núdze: Hoci dodržiavate všetky tipy starostlivosti o vozidlo a zásady bezpečnej jazdy, i tak vás môže postretnúť nehoda. Kolízie v mestskej premávke, ale aj na diaľniciach či odľahlých cestách, sú v zime častejšie. Je preto dobré byť na takúto situáciu dopredu pripravený a mať v aute výbavu, ktorá vás podrží, ak ostanete v zime v odstavenom aute dlhší čas. Odporúčame zaobstarať si: deku, vodu, škrabku na sklo, slnečné okuliare, baterku na svietenie a náhradné batérie.  

9. Servis bez starostí: Mať dobre udržiavané auto je dôležité pre vašu bezpečnosť a bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky. Dbanie na pravidelnú údržbu je zároveň nevyhnutné, aby bolo vaše auto čo najdlhšie v top stave. Trh s náhradnými dielmi v súčasnosti stále čelí výpadkom, čo sa ukazuje aj na vysokom dopyte po opravách v autoservisoch a dlhších čakacích dobách. V LeasePlan pozorne sledujeme dodávateľský reťazec a dostupnosť termínov na servis. Ak jazdíte na aute od LeasePlan, môžete si u nás naplánovať akékoľvek opravy, údržbu alebo výmenu pneumatík a vyhnete sa dlhému čakaniu. Stačí nás kontaktovať prostredníctvom My LeasePlan alebo telefonicky. Vy si užívate jazdu a o všetko ostatné sa postaráme my.