Test vozidla Kia Sportage: Piata generácia to domov nemá ďaleko

Aj keby sme už mali pocit, že pri piatej generácii konkrétneho typu nás nič zásadné nemôže prekvapiť, nová Kia Sportage 2022 nás veľmi rýchlo vyviedla z omylu už pri prvom pohľade – o  dizajne u nás veľmi obľúbeného SUV by v bulvárnej tlači isto napísali – šokujúci.  A výnimočne by to nebolo prehnané.

Model Sportage si našiel na Slovensku množstvo priaznivcov skôr, ako značka KIA našla miesto pre svoju fabriku. A s malou nefalšovanou hrdostičkou sa z jej úspešnej produkcie tešíme. To by však bolo málo, ak by samotný produkt nebol aj technicky na úrovni, čo dnes Kia Sportage rozhodne je. A čím všetkým?

Prémiový interiér

Napriek tomu, že novinka zásadne nenarástla v žiadnom rozmere, karoséria s absolútne zmeneným exteriérom skrýva aj nemenej prepracovaný interiér, aký znesie porovnania aj s prémiovými značkami. Kvalitné materiály v celej kabíne, dva veľké displeje pred vodičom, ktoré sú zjednotené do spoločnej línie. Azda len príliš veľa miest s vysokým leskom bude priťahovať vo väčšej miere odtlačky a prach. Ale vyzerá to dobre. Pritom zostalo miesto na komfortné ovládanie klimatizácie alebo multimediálneho systému kombináciou mechanických aj virtuálnych tlačidiel pod matným krycím plastom – všetko rýchlo dostupné a prehľadné. 

Vysoká úroveň bezpečnostných systémov

Z tých technických, a aj bezpečnostných, noviniek hneď spomeňme predné svetlomety s inteligentnou funkciou vyrezávania - Matrix LED. Svetlá intenzívne svietia tam, kam majú a neoslňujú tam, kde nesmú. Majú krásne biele prenikavé svetlo a funkcia vyrezávania je zvládnutá na veľmi dobrej úrovni. Chýba im len krôčik, aby bolo toto riešenie dokonalé – zatiaľ nedokážu sledovať pohyby na volante. Inak ponúka nová Kia Sportage veľmi vysokú úroveň bezpečnostných systémov vrátane veľmi zaujímavej špeciality – premietania situácie vedľa vozidla pri zapnutí smerového svetla priamo na digitálny prístrojový štít. Čiže okrem pohľadu do zrkadla vidí vodič auto vo vedľajšom pruhu aj priamo na miesto povedzme kruhu otáčkomera. 

Komfortná jazda

Sportage má veľmi dobre zvládnutý podvozok – v najvyššej verzii podporený aj adaptívnymi tlmičmi, no o ich práci sa vodič nemá veľmi ako presvedčiť, zmeny režimov sú pocitovo minimálne. Aj pri kolesách s nadštandardnými devätnásťpalcovými diskami sa do karosérie neprenášajú žiadne vážnejšie rázy, takže zvláda nerovnosti mestských hrboľatých ciest a rovnako zodpovedne poskytne aj pokojnú atmosféru na dlhé cesty.  

KIA Sportage nemusela robiť zásadné zmeny vo vnútornom priestore, na všetkých sedadlách je dostatok miesta vo všetkých smeroch (úprimne pre 4 pasažierov), pasažieri na zadných sedadlách ocenia okrem priestoru aj možnosť nastavovať si sklon operadiel. Cestovatelia nebudú mať problém zbaliť sa do kufra, ktorého hodnota kolíše v závislosti od pohonu v rozpätí 526 až 591 litrov. 

Dostupná cena: Kia Sportage k okamžitému odberu

Napriek tomu, že v ponuke motorov je pri každom jediný údaj – objem 1,6 litra – možností a kombinácií pohonov je mimoriadne veľa. Benzínové motory 1,6 T-GDi s výkonom 110 alebo 132 kW a s možnosťou podpory mild-hybridnej techniky sú kombinované s jednou manuálnou, jednou inteligentnou manuálnou a jednou dvojspojkovou prevodovkou. 

Milovníci nafty sa ešte stále môžu potešiť motorom 1,6  CRDi s výkonom 85 alebo 100 kW, ten silnejší už s podporou 48 voltovej mild-hybridnej techniky aj s možnosťou pohonu 4WD. Kiu Sportage 4x4 mild-hybrid nájdete v mimoriadnej cenovej ponuke na našej stránke spolu s ďalšími verziami. Naskladnené autá sú pripravené k odberu ihneď s výhodným operatívnym lízingom pre firmy a podnikateľov. V situácii, keď je obmedzená výrobná kapacita automobilov, je v LeasePlan Drive možnosť vybrať si zo širokej ponuky vozidiel skladom.



Text: Alexander Štefuca, DR2000, LM: