Tešíme sa na leto: Sezónna údržba

1. Umyte ho!: Soľ nad zlato v tomto prípade neplatí. Tá posypová, ktorá sa spolu so snehom zachytáva na karosérii, podvozku a diskoch, spôsobuje koróziu. Najlepšie je vziať do ruky vysokotlakový čistič a všetko dôkladne vystriekať. Na karosériu následne použite špeciálne prípravky, ako napríklad vosk.

2. Kvapaliny: Hladinu motorového oleja určite kontrolujete priebežne, teraz to tak pre vás bude úplná rutina. Pred príchodom horúcich letných dní je tiež veľmi dôležité uistiť sa, že máte dostatočné množstvo chladiacej kvapaliny. Tá okrem iného udržuje motor v dobrom stave, lebo zabraňuje hrdzaveniu kovových častí a chráni gumové. No a v neposlednom rade je čas vymeniť vodu v ostrekovačoch. Letná vám pomôže ľahšie sa zbaviť nečistôt na skle, hmyzu či vtáčieho trusu.

3. Pozornosť venujte aj stieračom: Len si spomeňte, koľkokrát ste nimi v zime prebehli po zamrznutom čelnom skle. Poriadne si poobzerajte gumenú časť, hľadajte natrhnutie či iné poškodenie, skontrolujte ich priľnavosť. V prípade, že sa zadrhávajú alebo nestierajú vodu dôkladne, vymeňte ich za nové.

4. Nazad na letné: Prezutie zimných pneumatík za letné by už v tomto čase mala mať väčšina vozidiel za sebou. Samozrejme, orientujte sa podľa počasia a nie podľa dátumu v kalendári. Je pravda, že prezutie na letné nie je také kritické, ako prezúvanie pred zimou, no jazdou na zimných v lete zbytočne zimné pneumatiky opotrebujete a tiež si cestu predražíte, zvyšujete tak totiž spotrebu paliva! Na horúcej ceste alebo na mokrej vozovke majú tiež zimné pneumatiky iné jazdné vlastnosti, ide teda aj o bezpečnosť. 

5. V servise sa chvíľu zdržte: Nezabudnite si dať kolesá aj vyvážiť a skontrolovať geometriu. Keď vám už demontujú kolesá, je dobré pozrieť sa očami mechanika na brzdy – dostávajú v zime poriadne zabrať. Nielen pre dobrý pocit, ale najmä pre bezpečnosť si ich dajte skontrolovať. 

6. Čistá klimatizácia: Po zime vás v klimatizácii môžu prekvapiť nepríjemné a zdraviu škodlivé plesne. Hoci nie sú viditeľné, môžu byť prítomné aj bez toho, aby sa z klimatizácie šíril nepríjemný zápach. Pred letom, keď ju budete používať podstatne častejšie ako v zime, si preto určite nechajte klimatizáciu vyčistiť a vydezinfikovať. Zároveň sa presvedčte, či má potrebný výkon a či v nej náhodou nechýba médium. Ak sa zo systému stráca, môže to naznačovať vážnejšiu poruchu, ktorú môžete práve teraz v pohode odstrániť bez spoteného čela. 

7. Záverečné upratovanie: Pozrite sa, čo všetko ste v aute v zime nosili – aj vy ste sa  pripravili na prípad zapadnutia v snehovej víchrici? Nemrznúce zmesi, škrabky, rozmrazovač skiel, zámkov, zimné aditívum do paliva, lopatu, reťaze, piesok - toto všetko už môžete pokojne z auta vyložiť. Urobte si radšej miesto pre piknikovú deku!

8. Nechajte to na profesionálov: Ak využívate služby operatívneho lízingu LeasePlan Drive, obvolávať autoservisy a dohadovať termíny nemusíte. Opravy, servisné prehliadky či výmenu sezónnych pneumatík za vás naplánujú naši skúsení pracovníci, ktorí priebežne monitorujú dodávky náhradných dielov a voľné kapacity v servisoch. Stačí jednoducho kontaktovať naše Zákaznícke Kontaktné Centrum (ZKC).