Jeseň na cestách: Tipy na sezónnu údržbu vášho auta

Dni sa skracujú, počasie je čoraz chladnejšie, nastal čas vytiahnuť nielen teplejšie oblečenie, ale aj servisnú knižku vášho auta. Na čo by ste pri pravidelnej jesennej údržbe nemali určite zabudnúť?


1.    Skontrolujte pneumatiky: Pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách a kontrola dezénu je veľmi dôležitá. Ideálny čas na túto údržbu je podľa odborníkov práve zmena ročných období, teda každé tri mesiace. Uistite sa, že sú pneumatiky vášho vozidla správne dofúkané a nemáte zjazdený dezén.

2.    Rezervujte si zimnú výmenu pneumatík:  S letom v spätnom zrkadle je čas rezervovať si aj výmenu pneumatík. Nenechávajte si prezutie auta na poslednú chvíľu. Hoci prechádzate z letných na zimné, urobte to ešte na jeseň, najlepšie už od 1. októbra. Vyhnete sa tak stresu pri náhlej zmene počasia. 

3.    Doplňte kvapaliny: Kontrolu hladiny kvapalín vo vozidle a ich priebežné doplňovanie by ste mali robiť pravidelne počas celého roka, aspoň každé dva až tri mesiace. Ide o štandardné trio - motorový olej, chladiaca kvapalina a voda do ostrekovačov. Tú by ste s prichádzajúcou zimou mali pomaly vymeniť za nemrznúcu zmes.

4.    Svetlá: Kratšie dni a skoré stmievanie si vyžadujú 100 % funkčné svetlá. Pokiaľ ste počas pekný slnečný letných dní nepotrebovali hmlovky ani raz, v sychravom jesennom počasí a hmle vás môže ich výpadok nepríjemne zaskočiť. Odskúšajte funkčnosť predných, zadných, brzdových svetiel a svetiel do hmly.

Užitočný tip: Brzdové svetlá otestujte s pomocníkom, ktorý bude stáť za autom a skontroluje, či fungujú. Ak nemáte nikoho poruke, zaparkujte napríklad pred skleneným výkladom predajne a či svetlá svietia si overte v odraze skla.

5.    Dôkladne umytie: Či už ste počas leta jazdili autom na pláže slovenských jazier a priehrad alebo po chorvátskom pobreží, suché horúce počasie, prach a piesok sa podpísali aj na vašej karosérii. Teraz je preto vhodný čas na dôkladné umytie exteriéru vášho auta. Nezabudnite vyčistiť stierače. Ak by boli zanesené drobným prachom, mohli by poškriabať čelné sklo.

Keď už máte auto skontrolované, alebo jeho údržbu naplánovanú, môžete s dobrým pocitom vyraziť na cesty. Aby ste jazdili naozaj bezpečne, myslite na naše tri odporúčania:

1.    Spomaľte pri jazde po mokrých cestách a špeciálne spozornite na cestách, ktoré sú pokryté listami. Popadané lístie skryje diery a nerovnosti na povrchu vozovky, cesta pod ním môže byť klzká a v prípade kolízie sa na mokrej ceste tiež predlžuje brzdná dráha.

2.    Dávajte pozor na deti. Prázdniny sa skončili, škola je späť a s ňou školáci na chodníkoch, priechodoch a cestách. Očakávajte väčší počet áut, chodcov a cyklistov v blízkosti škôl. 

3.    Pripravte sa na všetky druhy počasia, slnko, dážď a hmlu. Majte vždy poruke, napríklad v priehradke vo dverách vodiča, slnečné okuliare, aby ste sa vyhli oslepeniu z neskorších východov a skorších západov slnka. Uistite sa tiež, že stierače sú pripravené na jesenné dažde a svetlá na hmlu.


Mať dobre udržiavané auto je dôležité pre vašu bezpečnosť a bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky. Dbanie na pravidelnú údržbu je zároveň nevyhnutné, aby bolo vaše auto čo najdlhšie v top stave. Ak jazdíte na aute od LeasePlan, môžete si u nás naplánovať akékoľvek opravy, údržbu alebo výmenu pneumatík. Stačí nás kontaktovať na naše Zákaznícke Kontaktné Centrum - 0850 888 777.