EIB a ALD I LeasePlan podpísali novú dohodu o financovaní s cieľom urýchliť nástup ekologických vozidiel v Európe

V nadväznosti na významné finančné partnerstvo podpísané v roku 2019 na podporu prechodu na udržateľné hospodárstvo prostredníctvom vývoja ekologických vozidiel Európska investičná banka (EIB) a ALD I LeasePlan, popredný globálny hráč v oblasti udržateľnej mobility, spustili nový projekt na ďalšie zrýchlenie rastu flotily hybridných a elektrických vozidiel ALD I LeasePlan v Európe. 

Uvedená transakcia, ktorá sa delí na úverový balík vo výške 300 mil. EUR poskytnutý EIB (za výhodných finančných podmienok) a ekvivalentnú investíciu vo výške 300 mil. EUR uskutočnenú ALD I LeasePlan na obdobie 3 rokov, umožní spoločnosti ALD | LeasePlan ďalej rozvíjať svoj rad elektrických vozidiel (batériové elektrické vozidlá a plug-in hybridné elektrické vozidlá) v krajinách Európskej únie, v ktorých pôsobia obe spoločnosti.

Ciele EÚ v oblasti boja proti zmene klímy – ktorá zahŕňa výrazné zníženie emisií CO2 – si v skutočnosti vyžadujú postupný prechod na elektrické alebo plug-in hybridné vozidlá. Vo väčšine krajín EÚ zostávajú plug-in hybridné elektrické vozidlá (PHEV) najväčším počtom ekologických vozidiel na cestách. Ukázalo sa však, že batériové elektrické vozidlá (BEV) majú väčší vplyv na znižovanie emisií uhlíka, keď sa pozrieme na celý dodávateľský reťazec, od výroby až po používanie. 

Projekt, ktorý pokryje obdobie troch rokov a zohľadní existujúce obmedzenia rozsahu EV a nabíjacej infraštruktúry dostupnej v Európe, bude postupne spolufinancovať rovnaký počet BEV a PHEV (spolu 15 000 vozidiel počas troch rokov). Okrem toho sú príslušné vozidlá PHEV obmedzené na maximálnu úroveň emisií 50 g CO2/km (zníženie o jednu tretinu v porovnaní s rokom 2019). 

„Prostredníctvom nášho financovania na podporu európskych spoločností pri ich energetickom prechode EIB plne zohráva svoju úlohu plynového pedála nízkouhlíkovej transformácie celého automobilového sektora,“ vysvetľuje Ambroise Fayolle, viceprezident EIB. „Teší ma, že klimatická banka EÚ je schopná poskytnúť tento úver na podporu ekologizácie vozového parku hybridných a elektrických vozidiel ALD I LeasePlan. ALD I LeasePlan je európskym lídrom v oblasti udržateľnej mobility a zohráva zásadnú úlohu pri šírení týchto osvedčených postupov medzi malých a stredných podnikateľov, ktorí patria medzi jej najvýznamnejších zákazníkov“. 

„Nedávna akvizícia spoločnosti LeasePlan spoločnosťou ALD postavila našu spoločnosť na pozíciu vedúceho globálneho hráča v oblasti udržateľnej mobility s celkovým vozovým parkom 3,3 milióna vozidiel spravovaných po celom svete. Máme v úmysle naďalej využívať našu jedinečnú pozíciu na európskom trhu, aby sme boli lídrom pri prechode na čistú energiu a poskytovali našim zákazníkom riešenia mobility, ktoré potrebujú, aby uspeli,“ komentuje finančný riaditeľ ALD I LeasePlan Gilles Momper. „Táto operácia spolufinancovania prispeje k ďalšiemu zníženiu emisií uhlíka v doprave a  urýchlením prijatia a prenikania ekologických vozidiel do európskych krajín, ktoré pokrývame“. 

V Európe v Q1 2023, s 29 % dodávok nových osobných automobilov BEV alebo PHEV, si ALD I LeasePlan udržal svoju vedúcu pozíciu v Európe s veľkým náskokom na trhu (20 %).



Tlačová sprava