60 rokov automobilových lások: História LeasePlan v priebehu desaťročí

V roku 2023 oslavujeme 60. výročie spoločnosti LeasePlan – áno, už šesť desaťročí pomáhame firemným klientom nájsť ich automobilovú lásku. Teraz máte možnosť dozvedieť sa viac o dôležitých míľnikoch v histórii našej firmy.

1963: Prvá kancelária v Amsterdame

Lease Plan, ktorý začínal iba s riaditeľom a sekretárkou, sa rýchlo stal zabehnutou firmou, ktorá naberala nových kolegov a sťahovala sa do väčších a ešte väčších priestorov. Vo svojich začiatkoch sa spoločnosť zamerala na prenájom kancelárskeho nábytku a vybavenia, pričom klientom poskytovala vždy najmodernejšie technológie, ako sú prvé kopírky a stolné počítače! Je pozoruhodné, že až v roku 1970 bolo zriadené špecifické oddelenie na prenájom vozidiel.

1972: Naša prvá medzinárodná kancelária

S rozmachom podnikania nastal čas expandovať - susedné Belgicko sa stalo domovom prvej „cezhraničnej“ pobočky. V nasledujúcich rokoch priniesol LeasePlan „automobilové lásky“ do viac ako 30 krajín na piatich kontinentoch.

1972: The big bang! Privítajte otvorenú kalkuláciu

V tom istom roku spoločnosť LeasePlan predstavila na lízingovom trhu nový revolučný koncept: otvorenú kalkuláciu. Myšlienka bola, že faktúry budú založené na odhadovaných nákladoch vrátane poplatkov za správu. Ak by následne vozidlo stálo menej, ako sa očakávalo, zákazníkovi bude vrátený rozdiel. Ak viac, LeasePlan by znášal akékoľvek dodatočné náklady. Nie je prekvapením, že tento produkt sa ukázal ako mimoriadne obľúbený u zákazníkov a je dodnes základom nášho podnikania.

1982: Čas doplniť palivo

Rok, kedy LeasePlan predstavil svoju prvú Travel Card, palivovú kartu s PIN kódom. Vďaka tomuto systému bolo tankovanie pre vodičov transparentné, pohodlné a rýchlo sa uchytilo aj v iných krajinách. V súčasnosti je pravdepodobnejšie, že nájdete vodičov LeasePlan s tokenom na elektrické nabíjanie.

1992: Zoznámte sa s LeasePlan International

Medzinárodné riešenie pre nadnárodných zákazníkov: LeasePlan International je už viac ako 30 rokov váženým partnerom pre svetových manažérov vozových parkov. Od podpísania zmluvy s prvým klientom spoločnosť priviedla na palubu takmer 1 000 medzinárodných firemných zákazníkov, ktorí vedia, že LeasePlan poskytuje služby najvyššej kvality.

1994: Istota s poistením od LeasePlan

Rok po získaní bankovej licencie v Holandsku spoločnosť LeasePlan spustila poistenie Euro Insurance, v roku 2016 premenované na LeasePlan Insurance, ako internú možnosť poistného krytia vozidiel.

2007: Prémiové jazdené vozidlá

Bol to rok, keď v Európe začal pôsobiť LeasePlan Occasions (predaj a lízing ojazdených áut). Mimoriadne populárne riešenie, ktoré spájalo potreby zákazníkov s ich vysnívaným vozidlom.

2007: Prechod na zelenú

GreenPlan bol prvým medzinárodným ekologickým programom v odvetví operatívneho lízingu, pričom vydláždil cestu spoločnosti LeasePlan, aby sa stala lídrom v oblasti udržateľnej mobility. Naša iniciatíva zahŕňala opatrenia, ktoré zákazníkom pomáhali monitorovať, znižovať a kompenzovať emisie skleníkových plynov, napríklad stanovením palivových limitov, kompenzáciou emisií a poradenstvom pri výbere vozidla a spôsobe jazdy.

2010: Založenie banky

LeasePlan je viac než len rešpektovaný hráč na trhu mobility - v očiach finančných regulátorov je kategorizovaný ako banka. Naviac, od roku 2010 si zákazníci v Holandsku a Nemecku môžu v LeasePlan Bank založiť štandardné retailové sporiace účty.

2017: Zintenzívnenie ochrany životného prostredia

Pre LeasePlan to bol veľký rok - prvýkrát sme sa zaviazali k dosiahnutiu nulových čistých emisií z našej financovanej flotily do roku 2030 a pripojili sme sa k iniciatíve EV100 ako jeden zo zakladajúcich členov. Odvtedy sme okrem iných iniciatív spustili náš program „Green bond“ (2019), aktualizovali našu stratégiu udržateľnosti „Driving to Zero“ (2021) a predložili naše vedecky podložené ciele na validáciu SBTi (2022), ako aj podpísali viaceré kľúčové partnerstvá s výrobcami elektrických vozidiel (EV). Dnes je štvrtina vozidiel našich klientov plne elektrická – a to sa iba rozbiehame!

2023 a budúcnosť: What´ s next?

Ak má byť v posledných 60 rokoch niečo, čo sa dá formulovať ako svetlá budúcnosť, tak je to plánovaná fúzia so spoločnosťou ALD. Od udržateľnosti mobility až po megatrend „subscibe“ služieb chceme v nasledujúcich rokoch aj naďalej udávať trend pre odvetvie operatívneho lízingu. Ale hlavne budeme úspešne pokračovať v tom, čo vieme robiť najlepšie už šesť desaťročí - nájsť pre vás tie pravé automobilové lásky